Activist voor veganist


Door de oplopende kritiek aan het adres van The Green Happiness werd onze interesse opgewekt (Bastiaan Nagtegaal, 2016). Want is deze kritiek terecht? Is het echt zo ongezond als wordt verteld door de tegenpartij? Op deze vragen zouden wij graag antwoord willen krijgen, vandaar ons onderzoek.

 

The Green Happiness

The Green Happiness is opgericht door twee dames genaamd, Merel von Carlsburg en Tessa Moorman. Beiden hebben ze voeding en diëtetiek gestudeerd en mogen zichzelf daardoor diëtisten noemen. Ze zijn als diëtisten lid van de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister voor Paramedici. The Green Happiness is ontstaan, doordat ze zelf kampten met lichamelijke klachten. Deze klachten werden minder door het eten van plantaardige voeding (The Green Happiness, 2018).

The Green Happiness wil mensen inspireren om bewuster te eten om zich via dit dieet energieker, stralender en sexyer te voelen. Ook willen ze graag een positieve invloed hebben op de dieren, het milieu en de planeet (The Green Happiness, 2018).

Op de website van The Green Happiness staat informatie over wat voeding met je kan doen. Op de website staan ook recepten, die allemaal plantaardig zijn (The Green Happiness, 2018). Ook heeft The Green Happiness meerdere boeken uitgebracht (The Green Happiness, 2018).

 

Energie inname dagmenu ‘Your 50 days of Green Happiness’

Your 50 Days of Green Happiness is een boek met daarin 50 veganistische dagmenu’s. De dagmenu’s bestaan voornamelijk uit groenten en fruit, aangevuld met wat graanproducten, plantaardige zuivelvervangers, peulvruchten, noten en zaden. Bij een aantal recepten wordt een suggestie gegeven om vlees, vis of ei toe te voegen (The Green Happiness, 2018). De adviezen en dagmenu’s zijn gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad en wetenschappelijk onderzoek (The Green Happiness, 2018).

 

De onderstaande resultaten zijn gebaseerd op eigen ingevoerde data  (The Green Happiness, 2018).

 

Macronutriënten

De eerste dag van week één bestaat uit een ontbijt, lunch, avondeten en drie tussendoortjes. Deze gerechten leveren een dag aantal van 1484 kilocalorieën, dit is erg gering voor een volwassene. De macronutriënt koolhydraat komt op een energiepercentage van 57%, dit zit tussen de norm van 40% tot 70%. De norm van vetten is minimaal 20% tot 40%, echter in het dagmenu komt het totaal uit op 15%. Het verzadigd vet zit daarentegen op 8%, dit zit in de norm van onder de 10%. Voor eiwitten komt het percentage op 10%, dit is net in de norm van 10 tot 25%. Als laatste kijken we naar de vezels, die komen op 3% onder de norm van 13 tot 14% uit (Gezondheidsraad, 2002).

 

Micronutriënten

Echter, zijn de hoeveelheden aan micronutriënten niet veel beter dan bij de macronutriënten. In onze berekeningen van dag één kwam het dagmenu niet alleen vitamines, maar ook veel mineralen te kort. Dit is te zien in figuur 1 en 2 . Van de negen gemeten vitamines was er een te lage inname van vitamine B6 en zelfs een tekort aan vitamine B2, B3, B12 en D (Voedingscentrum, 2018). Daarnaast deden de mineralen het ook niet heel goed in dit dagmenu. Van deze hebben wij er zeven kunnen meten, ook hiervan zijn weer flinke tekorten. Van de mineralen kalium, magnesium en ijzer werd er te weinig ingenomen. Bij de andere drie mineralen is er een flink tekort namelijk calcium, selenium en jodium  (Voedingscentrum, 2018).

Figuur 1: Dag-inname mineralen 'Your 50 days of Green Happiness'

Figuur 2: Dag-inname vitamines 'Your 50 days of Green Happiness'

Gevolgen

We hebben de grootste tekorten onderzocht, om te kijken wat voor gevolgen dit heeft op de gezondheid. Voornamelijk zijn die tekorten bij de micronutriënten.

 

De gevolgen van een negatieve inname van vitamine B2, B3 en B12 is op lange termijn niet positief. Het kan er voor zorgen dat je ontstekingen in de huid krijgt, vermoeidheidsklachten, diarree, bloedarmoede en het zenuwstelsel kan worden aangetast (Laviano, 2004). Erg belangrijk om te weten is dat het lichaam vitamines niet kan, of in onvoldoende mate, zelf kan aanmaken (Voedingscentrum, 2018).

 

De gevolgen van een tekort van calcium en jodium  zijn ook niet positief voor de gezondheid. Een tekort van jodium kan ervoor zorgen dat de schildklier opzwelt (Zimmerman, 2009). Voor een tekort aan calcium kun je een vertraagde bloedstolling krijgen, spierkrampen en botontkalking (Vitamine informatie bureau, 2018). 

Conclusie

De macronutriënten zitten redelijk in de norm van de Gezondheidsraad. Maar er zijn wel erg veel tekorten bij de micronutriënten.  Dit kan flinke gezondheidsklachten veroorzaken op de lange termijn bij de volgers rondom deze foodhype. Daarom vinden wij dat alle kritiek rondom deze foodhype terecht is. De tegenpartij van The Green Happiness staan volledig in hen recht om hier een negatieve mening over te hebben. We raden daarom ook de volgers van The Green Happiness aan om dit dieet niet meer te volgen.  

Literatuurlijst

 

Bijlage

Dagmenu 'Your 50 days of Green Happiness'